Epiziotomija - da li je zaista neophodna?


Epiziotomija: Da li je zaista neophodna?
Iz knjige Vodič za prirodni porođaj, Ina Mej Gaskin

Epiziotomija (zasecanje vagine), najčešći operativni zahvat u Severnoj Americi, predstavlja namerno povređivanje koje se radi da bi se (kako kažu izvršioci) izbeglo još gore povređivanje. Snažni dokazi govore u prilog tome koliko je epiziotomija nepotreban
zahvat.

Akušeri u Severnoj Americi i nekim drugim civilizovanim delovima sveta su uz pomoć epiziotomije genitalno osakatili desetine miliona žena, u proteklih 100 godina, ubeđeni kako ovakvo traumiranje čuva majku od ozbiljnog pucanja prineuma, unapređuje seksualni život njenog muža (u današnje vreme se potencira da pomaže i njenom seksualnom životu), čuva je od urinarne i fekalne inkontiencije, čuva bebu od povrede ramena usled sporog i teškog porođaja, omogućava lekarima lakše ušivanje, sprečava nedostatak kiseonika, mentalnu retardaciju i povrede mozga kod bebe. Sve ove tvrdnje su postale opšte prihvaćene bez postojanja bilo kakvih dokaza, podržanih od strane doktora i bolnica širom čitave Severne Amerike. Problem je (odnosno, dobra stvar je) što nijedna od ovih tvrdnji nije istinita.

Do sada je vršeno dosta istraživanja i procena na ovu temu. Medicinska nauka zna da zahvat epiziotomije ne donosi nikakve dobrobiti, a donosi mnogo opasnih i ozbiljnih komplikacija.

Epiziotomije:
- Izazivaju bol koji ponekad traje sedmicama ili mesecima
- Povećavaju gubitak krvi
- Izazivaju još ozbiljnije cepanje, jer sečeni perineum nije toliko snažan i otporan kao onaj koji nije sečen
- Često postaju inficirajuće
- Se povezuju sa oštećenjem rane, gnojnim čirevima, trajnim oštećenjem mišića na dnu karlice, i drugim komplikacijama koje dovode do inkontinencije (kao na primer, rekt-vaginalne fistule – otvori između rektuma i vagine)
- Sprečavaju većinu žena da doje, zbog bola koje uzrokuju

Epiziotomija retko može biti opravdana i to kada je beba koja se rađa u nevolji, ili kada su testisi karlično postavljene bebe prvo što se pojavljuje pri izlasku bebe. Pažljiv pregled dokaza pokazuje da stopa primene epiziotomije, od oko 20%, nigde ne može biti opravdana.

Do danas nije sprovedeno nijedno nacionalno istraživanje kako bi se otkrilo kako se žene osećaju po pitanju epiziotomija koje su imale.

Kako najbolje možete izbeći nepotrebnu epiziotomiju ili lose cepanje perineuma?
- Izaberite negovatelja koji će brinuti o vama, a kod koga je stopa primene epiziotomije manja od 20%.
- Odaberite negovatelja koji primenjuje srednje, umesto medio-lateralne epiziotomije (rez od dna vagine pravo ka rektumu, umesto kos rez od dna vagine do zadnjice). Medio-lateralne epiziotomije su posebno bolne dok zarastaju.
- Gurajte samo kad vam se javi nagon za to. Većina žena voli da gura dva ili tri puta, kratko odmarajući između svakog guranja.
- Kada bebina glava treba da izađe u potpunosti, usporite guranje što je više moguće.
- Neke žene vole da stimulišu svoj klitoris dok beba izlazi van. Izgleda da ovo povećava nabreklost i dotok krvi u taj deo, što objašnjava zašto nisam videla ni najmanje cepanje perineuma kod žena koje su koristile ovaj metod opuštanja tokom porođaja.
- Ukoliko vam ispuštanje zvuka pomaže tokom guranja, samo nastavite i trudite se da ti zvuci budu što nižeg tonaliteta tako da vibriraju niži delovi vašeg tela.

Može vam biti od pomoći da znate da bebine glave normalno napreduju kroz porođaj tokom guranja i onda zastanu kad se prekine sa guranjem. Žene koje ne razumeju ovaj proces ponekad misle da se vraćaju unazad, kada bebina glava zastane između dva guranja. Onda im objasnim da je sve to normalno, jer pomaže da vagina postepeno dostigne veličinu koja je neophodna za porođaj. Cirkulacija u ovom delu tela se povećava sa naizmeničnom stimulacijom: pritisak, opuštanje, pritisak, opuštanje.

Sve dok žene budu prihvatale epiziotomiju, doktori će nastaviti da ih seku. Tek kad žene preduzmu mere i formiraju grupu koja će da ispita ovu metodu, ili odbiju da angažuju akušere sa visokom stopom primene epiziotomije, tek će se onda promeniti ovakva opasna i nepotrebna praksa. Međutim, važno je shvatiti koliko malo izbora ima većina žena u SAD, čija je porodiljska nega uređena kroz organizaciju za održanje zdravlja. Nažalost, jako puno profita se priliva od porođaja, tako da je ovaj lični fiziološki čin postao politički.

Knjigu Vodič za prirodni porođaj Ine Mej Gaskin možete pronaći ovde:
Kućni porođaj

Druga korisna literatura:
Knjige



Нема коментара:

Постави коментар