Kućni porođaj


Broj žena koje se opredeljuju za kućni porođaj i dalje nije veliki, ali je drastično porastao u poslednjih nekoliko godina. Žena preuzima odgovornost za život svog deteta oslanjajući se na sopstvene instinkte i stručnu pomoć babice koja prati tok porođaja ne remeteći ga i ne požurujući bebu ni u jednoj fazi porođaja. To je osnovna razlika između prirodnog i medicinskog porođaja koji je praksa u porodilištima.

Nigde se ne osećamo tako opušteno i slobodno kao u svom domu. U trenucima kada smo najranjivije, kod kuće smo okružene nežnošću, ljubavlju i saosećanjem kao podrškom koja nam je najpotrebnija. Dok prolazimo kroz porođajne faze i u zavisnosti od toga koliko je porođaj napredovao, možemo da radimo vežbe relaksacije, da se okrepimo, nešto pojedemo ili popijemo, istuširamo se. Kada je porođaj u aktivnoj faz, možemo da zauzmemo položaj koji nam najviše prija i tako i psihički i fizički umanjimo bol. Babica s vremena na vreme proverava rad bebinog srca i prati koliko je porodilja otvorena.

Preuzeto sa sajta Divna Miljković

Istraživanje percepcije bola u bolničkim i u kućnim uslovima
Iz knjige Vodič za prirodni porođaj, Ina Mej Gaskin

Istraživanje rađeno na osnovu percepcije bolnog porođaja dve različite grupe američkih žena: onih koje su se porodile u bolnici i onih koje su se porodile kod kuće.
Grupa iz bolnice je ocenila bol znatno višom ocenom od onih iz grupe kućnog porođaja.

Postoji dobar razlog zašto je bol manji pri kućnom porođaju. Prvo, manje je verovatno da će žene kod kuće biti primorane da leže u krevetu tokom porođaja, da im se odbije potražnja za hranom i pićem, ili da imaju strance u okolini dok se porađaju. Normalne ljudske potrebe svakodnevnog života – slobodno kretanje, da se jede i pije kad se ima potreba – su isto toliko bitne tokom porođaja, ako ne i više nego obično.
Dobar primer
U Holandiji je porođaj kod kuće uobičajena pojava, žene se u toku trudnoće opredeljuju gde će se i na koji način poroditi. Danas se oko 25% Holanđanki opredeljuje za kućni porođaj. Zdravstveno osiguranje pokriva troškove. Konsultacije i preglede tokom trudnoće, kao i sam porođaj, obavljaju babice, osim ukoliko postoji potreba za lekarskom intervencijom.

Air4Breathless


Zanimljivost
Iz knjige Vodič za prirodni porođaj, Ina Mej Gaskin

Holandija i dalje posramljuje ostatak sveta kada je u pitanju održavanje sistema koji posmatra kućni porođaj kao normalan društveno prihvaćen događaj. Samo u Holandiji postoji verovatnoća da će gradonačelnik grada biti fotografisan dok čestita roditeljima rođenje bebe u njihovoj spavaćoj sobi.
Predsednik opštine grada Hardervijka u Holandiji, ukazuje dobrodošlicu 40.000-om stanovniku grada
u spavaćoj sobi njegovih roditelja, gde se i rodio.
Knjigu Vodič za prirodni porođaj Ine Mej Gaskin možete pronaći ovde:

Druga korisna literatura:

Korisni linkovi:
Porod kod kuće
Home birth pros and cons
Kućno porađanje
Zašto smo se opredelili za porođaj kod kućeНема коментара:

Постави коментар