Porađanje posteljice


Izbacivanje posteljice
Iz knjige Vodič za prirodni porođaj, Ina Mej Gaskin

Čak iako je vaša beba rođena, porođajni proces nije u potpunosti završen. Vaše telo ima da završi još jedan posao: da izbaci posteljicu koja nije više neophodna da bi hranila vašu bebu. Ukoliko se porađate kod kuće ili u porođajnom centru, veća je verovatnoća da se proces izbacivanja posteljice odvija normalno. Ovo se obično dešava u roku oko pola sata. U našem babičarskom centru naša ustaljena praksa je da novorođenu bebu postavimo direktno na majčine grudi i pokrijemo je toplim ćebetom. Ovaj kontakt koža na kožu održava bebinu telesnu temperaturu i olakšava ranu komunikaciju između majke i bebe. I ne masiramo matericu energično, niti rutinski dajemo oksitocinske lekove, niti na silu izvlačimo posteljicu van u želji da ubrzamo njeno izbacivanje. (…) Umesto toga, mi poštujemo prirodan proces izbacivanja posteljice. Ne razdvajamo majku i bebu. Brinemo da im bude toplo tokom kontakta koža na kožu. Ne primenjujemo nikakve rutine koje bi ometale euforiju u porođajnoj sobi. U nekom trenutku dezinfikujemo bebi pupčanu vrpcu i pregledamo bebu, ali sve ovo radimo tako da bude udobno i prijatno i majci i bebi.

Majka i beba rade nešto mnogo važnije od čistog provođenja vremena zajedno. Oni se “zaljubljuju” i vezuju jakim vezama jedno za drugo. Mi uživamo prisustvujući ovom procesu i pazimo da ga ne prekinemo i ometamo.

Ako majka leži nakon porođaja i drži svoju bebu 15 ili 20 minuta, i posteljica se odvojila, ali još nije izbačena van, mi pomognemo ženi da zauzme uspravan položaj. Kao što uspravan položaj pomaže bebi da silazi niz porođajni kanal, tako olakšava izbacivanje posteljice u mnogim slučajevima. Stimulacija dojki takođe pomaže.

U nekim bolnicama se stavlja akcenat na završavanje ove faze porođaja u unapred propisanom vremenskom roku. Doktori ponekad žele da požure izbacivanje posteljice, povlačenjem pupčane vrpce. Ali tada može doći do otkidanja pupčane vrpce od posteljice što uzrokuje povećan gubitak krvi. Možda poželite da se nagodite sa doktorom ili akušerom da bude manje intervencija u ovoj fazi porođaja.

Gde god da se porađate, vaš negovatelj bi trebalo da bude spreman da se suoči sa posle-porođajnim krvarenjem. U bolničkim uslovima oko 8-9% žena počne jako da krvari tokom porođaja ili izbacivanja posteljice. Stopa pojave krvarenja u mojoj, i praksi mojih kolega*, je konstantno niža od 2%.

Oksitocin je obično opcioni lek za zaustavljanje krvarenja u bolnicama, porođajnim centrima i tokom kućnih porađanja. Neke babice koje prisustvuju kućnim porođajima se više oslanjaju na biljke i biljne tinkture, kao što su rusomača, plava stanićarka
ili srčanik.


*Ina Mej Gaskin je babica koja je osnovala porođajni centar.


Knjigu Vodič za prirodni porođaj Ine Mej Gaskin možete pronaći ovde:

Druga korisna literatura:





Нема коментара:

Постави коментар