Presecanje pupčane vrpce


Prerano sečenje pupčane vrpce je zločin prema detetu
Preuzeto sa sajta Lečenje ili obmana u terapiji sa matičnim ćelijama, Ivona Živković

Ono što često roditeljima  nije objašnjeno je da se tom prilikom tek rođena beba lišava određene količine krvi i prekida se jedan vitalni proces koji bi morao da se odigra. Naime, Priroda je uredila da nakon izlaska iz majčine utrobe beba i dalje ostaje vezana pupčanom vrpcom za hranjivu posteljicu i iz nje i dalje prima krv odnosno kiseonik sve dok bebina pluća ne počnu sama da funkcionišu. Suština je u tome što su pre rođenja bebina pluća puna tečnosti, ali u njima je malo krvi i beba još prima kiseonik iz placente preko pupčane vrpce. Ovim kiseonikom se zato beba snabdeva još nekoliko minuta dok se pluća ne napune krvlju i počnu da rade. 

To punjenje se vidi pulsiranjem krvi kroz pupčanu vrpcu. Ovaj prenos krvi (transfuzija) se vrši pod dejstvom Zemljine teže jer po prirodi žene se porađaju u smeru Zemljine teže i beba se tako spušta iz posteljice na zemlju.

Tako se i ova transfuzija krvi vrši još nekoliko minuta slivanjem krvi  kao i pulsranjem materice. Transfuziju kontroliše bebin refleks (sužavanje krvnih sudova vrpce) i ona se sama prekida kada je dete primilo dovoljno krvi u pluća. Tada beba plače i dobija ružičastu boju. Tako se u jednom trenutku beba snabdeva kiseonikom iz dva izvora: iz majčine krvi preko pupčane vrpce i iz sopstvenih pluća. Na ovaj način je priroda sprečila mogućnost da mozak i jednog trenutka ostane bez kiseonika u slučaju da pluća odmah ne prorade. Proces se završava kada pupčana vrpca prestane da pulsira. Podvezivanje  pupčane vrpce pre nego što se proces transfuzije krvi završi može imati ozbiljne posledice za dete. Ali, Američko društvo za akušerstvo i ginekologiju i Društvo akušera Kanade zastupaju stav da se pupčana vrpca odmah podveže  i pre nego što beba udahne vazduh. Time se odmah prekida snabdevanje bebe kiseonikom iz placente i kod bebe  u trenutku nastaje asfiksija (gušenje) dok pluća ne prorade. Krv koja bi iz placente trebalo da uđe u pluća i uspostavi tamo cirkulaciju,  ostaje tako zaustavljana u placenti, a obučeni skupljači matičnijh ćelija i krvi iz placente stupaju na scenu.  Bebin organizam u takvim okolnostima preusmerava krv iz drugih organa kako bi se napunili vitalno važni krvni sudovi u plućima.  U slučaju prevremenog rođenja beba koja u sebi još nema dovoljno krvi tako može ostati u jednom periodu bez kiseonika, što za posledicu može imati cerebralnu paralizu ili tešku anemiju, ali i mnoge druge poremećaje koji se ispolje tek mnogo godina kasnije. To su bolesti za koje medicina često kaže da se uzrok nastanka još ne zna.

Da se pupčana vrpca ne sme seći pre vremena zapisao je još 1801. godine Erasmus Darvin (deda Čarlsa Darvina) i on doslovce kaže: “Druga stvar koja može veoma povredti dete je nastojanje da se iseče pupčana vrpca pre vremena: ona uvek treba da se ostavi dok dete nekoliko puta ne udahne vazduh  i dok sva pulsiranja u pupčanoj vrpci ne prestanu. U suprotnom, dete će biti mnogo slabije jer deo njegove krvi ostaje u placenti, umesto da završu u njegovom telu”.
Presecanje pupčane vrpce
Iz knjige Vodič za prirodni porođaj, Ina Mej Gaskin

Vreme presecanja pupčane vrpce nakon porođaja varira dobrim delom u zavisnosti od toga gde je beba rođena. Bebama rođenim kod kuće ili u porođajnom centru, obično se pupčana vrpca preseče u periodu koji odaberu roditelji (obično nakon što prestane pulsiranje krvnih sudova u pupčanoj vrpci). Sa druge strane, u bolnicama imaju tendenciju da preseku pupčanu vrpcu prvom prilikom. Oni koji kritikuju ovakav pristup, ukazuju na to da umanjenje svesti o fiziologiji ovog procesa povećava verovatnoću od nastanka problema kao što su zadržana placenta, posle porođajno krvarenje i respiratorni poremećaji kod beba. Istraživanja su pokazala da zakasnelo presecanje pupčane vrpce dovodi do izlivanja 20-50% zapremine bebine krvi u bebu. Rano presecanje doprinosi niskim vrednostima hematocita ili
hemoglobina kod novorođenčeta (smanjen broj crvenih krvnih zrnaca). Babice se slažu da prevremeno rođene bebe imaju dosta koristi kada im se kasnije preseče pupčana vrpca.

Ukoliko planirate da se porodite u bolnici i želite da se pupčana vrpca vaše bebe preseče kasnije, obavezno porazgovarajte o ovome sa svojim doktorom ili babicom. Dokaz je na vašoj strani.
Knjigu Vodič za prirodni porođaj Ine Mej Gaskin možete pronaći ovde:
Kućni porođaj

Druga korisna literatura:
Knjige



Нема коментара:

Постави коментар