Značaj kontakta bebe i majke posle porođaja


Majka i beba rade nešto mnogo važnije od čistog provođenja vremena zajedno. Oni se “zaljubljuju” i vezuju jakim vezama jedno za drugo.

Ina Mej Gaskin
Mnoge žene veruju da će im posle porođaja najznačajnije biti da se odmore. Međutim, ono što je majci jedino važno od trenutka kad njena beba dođe na svet je da je beba zbrinuta i zadovoljna, a svaka majka zna da će ona sama to najbolje učiniti. Nesporno je da je telu nakon porođaja neophodan oporavak. U kojoj meri je oporavak potreban i koliko će da traje, zavisi od samog toka porođaja, ali i od okolnosti pre, za vreme i posle njega. Psihički i emotivni mir koji je osnova brzog oporavka, moći ćete da ostvarite samo ako je vaša beba stalno uz vas.

Beba posle devet meseci izlazi u potpuno novu sredinu i mama joj je jedina poznata osoba na celom svetu, zato se samo u njenom naručju oseća sigurno. Zamislite kako može da joj izgleda kada je odjednom uzme nepoznata osoba i odnese daleko od mame, kroz jako osvetljene hodnike, što takođe smeta malim očima koje su do tada boravile u potpunom mraku. Da i ne nabrajam sve procedure koje slede, a koje nemaju ništa zajedničko sa toplinom maminog dodira. O tome jako lepo piše Gurmukh u knjizi Bountiful, Beautiful, Blissful. Na žalost, ova knjiga nije prevedena na srpski ili neki blizak jezik, čak ni na engleskom ne može da se nađe na internetu. Dole sam postavila fotografisane stranice na tu temu iz mog primerka te knjige, koji sam naručila preko sajta BookDepository (kod njih je isporuka besplatna), nadam se da može da se čita.

Air4Breathless

Čuvanje nagrade
Iz knjige Vodič za prirodni porođaj, Ina Mej Gaskin

Vaša beba je bezbedno rođena. Ukoliko ste u svojoj sopstvenoj sobi ili u porođajnom centru, vaša beba će ostati kod vas koliko god to želite. Ukoliko se porodite u bolnici, možda ćete morati da se dogovarate da vaša beba ostane kod vas konstantno nakon porođaja. Pravilnik u nekim institucijama primorava medicinske sestre da odmah nakon porođaja operu bebu i skinu sa nje sve porođajne tečnosti (zajedno sa verniksom - voskastom i sirastom materijom na bebinoj koži, koja ima zaštitnu ulogu), da je izmere i izvagaju, i da tretiraju bebine oči i pupčani patrljak. Nagovorite vašeg doktora, babicu ili medicinsku sestru da odlože ove postupke, kako biste mogli neometano provesti jedan period vremena učvršćujući veze sa svojom bebom. Takođe možete navesti da želite da verniks ostane na bebinoj koži.

Odaberite bolnicu u kojoj je obezbeđeno da bebin krevetac bude pored majčinog kreveta, ako želite da vaša beba bude pored vas, umesto u jaslicama. Ovo će vam obezbediti da na najbolji način započnete sa dojenjem.

Imaćete poteškoće da zagrejete vašu bebu. Bolničke porođajne prostorije su uglavnom hladnije prostorije i u njima vlažna novorođenčad brzo gube telesnu toplotu. Najbolje mesto gde možete postaviti vašu bebu su vaše gole grudi, dok je pokriveno toplim bebi ćebetom. Ispitivanje vaše bebe može biti obavljeno dok vam je u naručju. Ali ukoliko je vašoj bebi potrebno oživljavanje, ovo je obično potrebno uraditi u zagrejanom ambijentu.

Oči vaše bebe će biti mazane antibiotskom mašću, kako bi se sprečile infekcije gonorejom i hlamidijom. Obično se u ovu svrhu koriste tetraciklin ili eritromicin. Većina roditelja je zahvalna kada dobiju šansu da na kratko pogledaju svoje bebe u oči, pre nego što im se nanese mast, pošto nanošenje ometa vid tokom kratkog perioda.

Vitamin K se daje preko injekcije (ili oralno u nekim bolnicama) sa ciljem da se spreče “bolesti usled prekomernog krvarenja kod novorođenčadi.” Ovakvo stanje je retko, i ozbiljne komplikacije su još ređe. (...) Tretman vitaminom K se zasniva na istraživanjima koja su vršena nad bebama koje skoro uopšte nisu sisala majčin kolostrum (prvo mleko koje grudi proizvode) koje je bogato vitaminom K. Vrlo je moguće da je rizik od ove bolesti niži kod beba koje sisaju, nego što to istraživanja potvrđuju.


Zapamtite da imate puno pravo da odbijete bilo koji tretman ili zahvat, čak iako se smatra rutinskim u bolnici u kojoj se porađate.

Baby in your arms
Gurmukh, Bountiful, Beautiful, Blissful



Knjigu Vodič za prirodni porođaj Ine Mej Gaskin možete pronaći ovde:
Kućni porođaj

Druga korisna literatura:
Knjige



Нема коментара:

Постави коментар