Položaj prilikom porođaja


Porođaj: Slobodno menjajte položaj, dopustite gravitaciji da radi za vas
Iz knjige Vodič za prirodni porođaj, Ina Mej Gaskin

Gde god da imate nameru da se porodite dobro je znati da je većini žena u periodu napona potrebno da menja položaj i da se slobodno kreće okolo. Pomeranje pomaže širenju i otvaranju grlića materice, tokom ranog perioda napona, i pomaže da se beba postavi u najpogodniji položaj da bi prošla kroz karlicu. Nemojte se iznenaditi ako osetite bebino nemirno ponašanje to kom prve faze napona. Možda poželite da sedite u krilu vašeg supruga, na porođajnoj stolici, porođajnoj lopti ili na WC šolji. Ako vaše kretanje nije otežano intravenoznim cevčicama, elektronskim posmatranjem fetusa i epiduralnom anestezijom, biće vam lakše da pronađete položaj koji najviše pogoduje otvaranju grlića materice, a nakon toga i izlasku vaše bebe.

Žene u tradicionalnim društvima širom sveta skoro uvek biraju uspravan položaj u toku napona. Ovaj opšti konsenzus širom sveta predlaže ženama da ne leže tokom perioda napona i po rođaja, osim ukoliko nisu primorane u zavisnosti od svoje kulturne pripadnosti. Položaji žene u toku perioda napona, koji su zajednički za tradicionalne kulture širom sveta, uključuju sede nje, klečanje, stajanje, čučanje ili klečanje sa laktovima i rukama na podu. Ponekad ovi položaji uključuju upotrebu potpore u vidu: konopci za majku, da se uhvati za njih i vuče, porođajne stolice, kočići zakucani u zemlju, ili zagrljaj muža ili negovatelja. Dobrobiti uspravnog položaja tokom napona su:
bolje iskorišćenje gravitacije,
maksimalna cirkulacija krvi između majke i bebe (nema pritiska, koji izaziva bebina težina, na majčine glavne krvne sudove)
bolje nameštanje i poravnavanje bebe da bi prošla kroz karlicu
snažniji naleti potiskivanja
povećanje prečnika karlice u čučećem i klečećem položaju.

Prvi zabeležen slučaj žene koja leži na leđima tokom napona je bio slučaj Luiz de la Valjere, ljubavnice francuskog kralja Luja XIV, 1663. godine. Položaj nije birala ona, već verovatno njen ljubavnik. Želeo je da sedi iza zavese i prisustvuje dolasku bebe na svet. Pošto je bio kralj, imao je privilegije koje drugi muškarci nisu imali. Pre tog trenutka, bilo je zabranjeno za muškarce, uključujući i očeve, da budu prisutni u porođajnoj sobi.

Godine 1668, Fransoa Moriso je objavio istraživanje nad babicama koje predlaže da žene leže na leđima dok se porađaju. Ova preporuka je načinjena za dobrobit doktora i muških babica, kako bi mogli da koriste akušerska klešta, ako zatreba, a ne za dobrobit porodilja. 200 godina kasnije, kraljica Viktorija je postala prva žena koja je koristila hloroform tokom porođaja. Ovaj događaj je brzo popularizovao upotrebu različitih oblika anestezije tokom napona, što je dovelo do značajnog broja uticajnih žena koje su ležale na leđima tokom napona. Do kraja 19. veka, od tada, porođajne stolice su retko korišćene. „Moderne“ dame su očekivale da legnu da bi se porodile. Porađanje u čučećem položaju je počelo da bude razmatrano među „nižom klasom“, daleko od „modernih dama.“

Znajući ovu istoriju, nije preuveličavanje reći da je ležeći položaj izum industrijske revolucije. Njega su izmislili muškarci, radi udobnosti onih koji prisustvuju porođaju. Žene obično shvate kad su zarobljene kao „nasukana buba na leđima“, da je jako teško da se bore protiv gravitacije dok guraju bebu van.
Porođajna scena iz 19. veka u Kaliforniji: Povlačenje krajeva čaršava obmotanog oko majčinih kukova, još je jedan način primene pritiska na karlicu.

Porođajna scena iz 19. veka, San Luis Potosi, Meksiko.

Porođajna scena iz 19. veka, Orinoko Indijanci.

Porođajna scena iz 19. veka, Irokezi.

Porođaj žene iz plemena Tonkava.

Porođaj žene iz plemena Tonkava.

Afrikanka pod naponima, 19. vek.

19. vek, Džordžija (SAD), žena pod naponima.

Porođajna scena iz 19. veka, pleme Kotenai.



Knjigu Vodič za prirodni porođaj Ine Mej Gaskin možete pronaći ovde:
Kućni porođaj

Druga korisna literatura:
Knjige

Korisni linkovi:
Studies Show Alternative Birthing Positions Reduce Pain & Orgasm Is Possible



Нема коментара:

Постави коментар